WFNN Congress 2017 Opatija

Aschwin van Loon2017, Congres, Diversen, VakantieLeave a Comment

Dit jaar was het wereldcongres van de WFNN (World Federation of Neuroscience Nurses). Het was in Opatija (Kroatië). Het congres was van 17 t/m 21 september 2017. Ik had voor het eerst een presentatie ingezonden en deze is ook beloond om te mogen presenteren.

Het was een lange voorbereiding omdat ik vrij moest vragen bij mijn werkgever en deze niet zo makkelijk te overtuigen was. Verder was het er natuurlijk de financiële kant. Ik had de V&VN gevraagd voor een financiële bijdrage, maar zij wilden niets bijdragen aan dit bezoek aan het congres. Zij gaven de reden dat zij humor geen bijdrage vonden aan dit congres en aan de neurologische professie. Ik was hier erg verbolgen en boos over en ben dit nog steeds. Gelukkig dachten mij internationale collega’s hier heel anders over. Kortom ik heb alles uit eigen zak betaald, maar heb er geen spijt van.

Uiteindelijk was de tijd aangebroken om te gaan. Gepakt en gezakt op naar Schiphol op zaterdag 16 september. Ik vloog via Wenen naar Zagreb. De vlucht naar Wenen was normaal, maar toen ik het vliegtuig zag dat me naar Zagreb zou gaan vliegen begon ik met toch een beetje zorgen te maken. Het bleek een Dash-8 400 te zijn. Voor de niet vliegtuig kenners. Dit is een turbo propeller aangedreven vliegtuig. Nog nooit had ik er in gevlogen en ik hoop dat dit ook de laatste keer was. Man, man wat was het een hobbelig stukje vliegen. Maar uiteindelijk wel veilig aangekomen in Zagreb.
Daar had ik een auto gehuurd en hoefde deze alleen maar op te halen. Zo gezegd zo gedaan. Hups eigen navigatie meegenomen en geïnstalleerd. Adres van het hotel ingetoetst en rijden maar. Uiteindelijk 190 km door een beetje regen, regen, veel regen, harde regen (met nul zicht en dus 70 km/h op de snelweg) en mist gereden naar Opatija.
Het hotel lag pal aan de zee, maar helaas ik zat aan de straat kant. Daarentegen had ik wel een hele mooie kamer waar menig student erg jaloers op zou zijn. Twee-persoonsbed, douche, bad, toilet, bidet en maar liefst twee televisies.

Zondag begon het congres met een mooie opening met veel zang, zowel pop als opera, van een van Kroatische beste zangeressen. Vraag me niet de naam, want die ben ik vergeten.
Na deze opening begon het congres met maar liefst 91 presentaties van zondag t/m donderdag. Hiervan heb ik er zelf 20 bezocht.
Een van die presentaties was die van mij. Ik moest mijn presentatie houden op woensdag en ging over Humor als Verpleegkundige Interventie.
Toen ik begon zaten er pak weg 40 personen. Na een minuut of 5 ging de deur open en stroomde het zaaltje vol en het zat er bom vol. Later eventjes vlug de stoelen geteld en ik kwam op 100 stoelen uit. Wow da’s niet gek voor een presentatie van 15 minuten met daarna een leuke en waarde volle discussie over het gebruik (met name over de do’s en don’ts) van humor. Ik heb werkelijk genoten.

Natuurlijk was er ook tijd voor wat culturele bezichtigingen. Zo ben ik naar Hum geweest, het kleinste dorpje van de wereld. Later ben ik nog naar Poreč gereden waar ik de Eufrasiusbasiliek heb bekeken. Wat een mooie basiliek is dat zeg. Deze blijkt ook nog eens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te staan. Ik begrijp wel waarom. Op woensdag ben ik ook nog naar Rovinj gereden waar ik he mooie oude dorpje en ook hier de kerk heb bekeken. En op donderdag na het congres ben ik nog naar Krk gereden. Dit dorp ligt op een eiland en is een heel klein vestingstadje met mooie nauwe straatje en een mooi vissershaventje.

Goed aan al het goede komt natuurlijk helaas een einde. Zo ben ik op vrijdag rond 10:00 uur vertrokken vanuit Opatija om weer terug te keren naar Zagreb om de huurauto weer in te leveren. Ik had een mooie 853 km extra op de teller gezet van deze nieuwe Skoda Fabia. Op het vliegtuig kwam ik nog Lori Kennedy Madden en Mary Kay Bader tegen bij het inchecken voor de vlucht naar Frankfurt. Zij gingen ook naar Frankfurt om daar weer het vliegtuig naar San Fransico te nemen. Ik daarentegen heb het vliegtuig naar Amsterdam genomen. Uiteindelijk was ik om 21:00 uur eindelijk thuis.

Natuurlijk heb ik foto’s gemaakt. Uiteindelijk zijn er 352 overgebleven en zijn ze hier te zien.
WFNN 2017 Opatija (1/2) -=> 170 foto’s.
WFNN 2017 Opatija (2/2) -=> 182 foto’s.

Terugkijkend was Opatija 2017 een mooi congres en heb ik oude vriendschappen hernieuwd en ook nieuwe vriendschappen gemaakt.

Geef een reactie